Genetic traceability of two local chicken populations, Bianca di Saluzzo and Bionda Piemontese, versus some current commercial lines

Submitted: 23 June 2014
Accepted: 8 November 2014
Published: 5 December 2014
Abstract Views: 2073
PDF: 923
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Publisher's note
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Authors

  • Stefano Sartore stefano.sartore@unito.it Scuola di Agraria e Medicina Veterinaria, Università degli Studi di Torino, Italy.
  • Dominga Soglia Scuola di Agraria e Medicina Veterinaria, Università degli Studi di Torino, Italy.
  • Sandra Maione Scuola di Agraria e Medicina Veterinaria, Università degli Studi di Torino, Italy.
  • Paola Sacchi Scuola di Agraria e Medicina Veterinaria, Università degli Studi di Torino, Italy.
  • Michele De Marco Scuola di Agraria e Medicina Veterinaria, Università degli Studi di Torino, Italy.
  • Achille Schiavone Scuola di Agraria e Medicina Veterinaria, Università degli Studi di Torino, Italy.
  • Simone Sponza Scuola di Agraria e Medicina Veterinaria, Università degli Studi di Torino, Italy.
  • Alessandra Dalmasso Scuola di Agraria e Medicina Veterinaria, Università degli Studi di Torino, Italy.
  • Maria Teresa Bottero Scuola di Agraria e Medicina Veterinaria, Università degli Studi di Torino, Italy.
  • Daniele Pattono Scuola di Agraria e Medicina Veterinaria, Università degli Studi di Torino, Italy.
  • Ivo Zoccarato Scuola di Agraria e Medicina Veterinaria, Università degli Studi di Torino, Italy.
  • Laura Gasco Scuola di Agraria e Medicina Veterinaria, Università degli Studi di Torino, Italy.
  • Alberto Brugiapaglia Scuola di Agraria e Medicina Veterinaria, Università degli Studi di Torino, Italy.
  • Martina Tarantola Scuola di Agraria e Medicina Veterinaria, Università degli Studi di Torino, Italy.
  • Mario Giacobini Scuola di Agraria e Medicina Veterinaria, Università degli Studi di Torino, Italy.
  • Luigi Bertolotti Scuola di Agraria e Medicina Veterinaria, Università degli Studi di Torino, Italy.
  • Roberto Rasero Scuola di Agraria e Medicina Veterinaria, Università degli Studi di Torino, Italy.
The aims of this investigation were to analyse the genetic variation of two Piemonte chicken local breeds, Bionda Piemontese and Bianca di Saluzzo, and to set them against some commercial lines. A panel of 19 microsatellite markers was used. On the overall, the results of different analyses highlight the genetic uniqueness of the two breeds; therefore they should be considered genetic resources worthy of preservation. The panel of microsatellites used in this investigation turns out to be a consistent and reliable tool for traceability. In fact, these markers are able to distinguish the two local populations from the commercial lines and they are able to confirm the existence of two genetically different clusters within the Bionda Piemontese, namely the ecotypes standard and Cuneo. Mating policies implemented to avoid inbreeding and, if necessary, a marker assisted conservation scheme would be sufficient to solve the problem of inbreeding.

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How to Cite

Sartore, S., Soglia, D., Maione, S., Sacchi, P., De Marco, M., Schiavone, A., Sponza, S., Dalmasso, A., Bottero, M. T., Pattono, D., Zoccarato, I., Gasco, L., Brugiapaglia, A., Tarantola, M., Giacobini, M., Bertolotti, L., & Rasero, R. (2014). Genetic traceability of two local chicken populations, Bianca di Saluzzo and Bionda Piemontese, versus some current commercial lines. Italian Journal of Agronomy, 9(4), 176–181. https://doi.org/10.4081/ija.2014.605